tiistai 23. tammikuuta 2018

Gluteenittomat Perunasämpylät






Tuotekehittelyn ja muutaman sämpyläntaikinan leiponeena syntyi nämä gluteenittomat maukkaat perunasämpylät joista olin haaveillut jo kauan aikaa. 
Nyt siihen oli oiva mahdollisuus kun Virtasalmen Viljatuote lähetti minulle jauhoja ja jauhoseoksia.
Käytin tässä taikinassa Virtasalmen Viljatuoteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta.
Tiesithän että Virtasalmen Viljatuotteelta löytyy uudet upeat ww sivut ja niiden sivujen kautta voit tilata jauhoja, jauhoseoksia, psylliumia, muroja, myslejä ym ym. 
Pääset tästä verkkokaupan linkistä tilausta tekemään. 




Tästä taikina määrästä tulee 16 kpl kuohkeita sämpylöitä.

Näissä sämpylöissä rakenne ja ulkonäkö kohtaa toisensa ja ne ovat kauniita ja maultaan herkullisia.
Säilytin kokeeksi sämpylöitä ihan muovipussissa ja huoneenlämmössä seuravaan päivään asti ja rakenne, maku ja ulkönäkö eivät olleet kärsineet yhtään tuossa ajassa.


Ohje: 


5 dl maitoa, maitojuomaa, riisimaitoa, soijamaitoa tai vettä + 42 asteista
2 ps kuivahiivaa 
6 dl perunamuussia
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 rkl rypsiöljyä


Jos sinulla on tähteeksi jäänyttä perunamuussia käytä se tähän sämpylätaikinaan.
Jos taas ei niin tee esim. kuten minä Lidlin perunamuussiaineksista yksi annos muussia paketin kyljessä olevan ohjeen mukaan mutta jätä voi pois.



Sekoita + 42 asteiseen veteen kuivahiiva ja lisää psyllium joukkoon. 
Anna turvota psylliumin noin. 5 minuuttia.
Lisää sokeri ja suola.
Lisää perunasose ja sekoita huolellisesti niin ettei muussista jää paakkuja taikinaan. 
Alusta joukkoon jauhoseos ja öljy sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin. 3 min. kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. 
Taikina on perunamuussin takia hiukan tahmaista joten käytä leipomisessa virtasalmen viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta.
Leivo taikinasta jauhotetulla leivinalustalla tanko ja jaa se ensin kahtia.
Leikkaa molemmista taikina tangoista 8 kpl yhtä suuria taikinapaloja ja pyöittele jauhojen avulla ne sämpylöiksi.
Nostele sämpylät leivinpaperoidulle pellille ja anna niiden kohota lämpöisessä paikassa leivinliinan alla 30 min. 
Paista sämpylät uunin keskitasolla 250 asteessa n. 15 minuuttia.











































24 kommenttia:

  1. Näyttävät herkullisen pehmoisilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura kommentistasi! ♡ Nämä ovat kyllä herkullisen pehmoisia. :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kanelitytön kakkuparatiisi! ♡ Ovat todella kuohkeita ja maukkaita! :)

      Poista
  3. Heippa!
    Olen yrittänyt tehdä näitä sämpylöitä pari kertaa. Maku on hyvä, mutta kummallakin kerralla taikina on jäänyt niin löysäksi, ettei sämpylöiden muotoilu ole ollut mahdollista. Lusikalla olen pystynyt joitain kasoja pellille laittamaan. Ainoa ero ohjeeseesi nähden on se, että olen käyttänyt jauhoina Semperin Fin Mixiä. Ilmeisesti niitä pitää käyttää runsaammin? Paljonko luulisit Fin Mixiä tarvittavan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♡ Viljatuotteen jauhothan turpoaa todella hyvin kun ovat karkeita. Semperin fin mixiä täytyy varmaan laittaa ainakin 8-9 dl mutta näethän sinä milloin taikina on sopivan pehemeää eli ei liian löysää eikä taas liian napakkaa... Laita vähitellen jauhoja lisää niin huomaat kyllä milloin on sopiva määrä. :)

      Poista
  4. Hienoja sämpylöitä. Minun kokemuksen mukaan Lidl perunamuussijauhe on se joka toimii kikein parhaiten. Muilla muussijauheilla saattaa taikinasta tullua tosi outoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mya Mo! ♡ Muillakin onnistuu hyvin mutta maku on minusta parhain tässä Lidlin perunamuussijauheessa. :)

      Poista
  5. Voi mitä ihanuuksia löytyy täältä blogistasi. Harmi, että löysin vasta kaupassa käynnin jälkeen. Pitää laittaa kauppalista seuraavalle käynnille ja kokeilla mahdollisimman pian ainakin näitä sämpylöitä. Kiitos, täältä löytyy paljon itselle käypäistä ja linkkasin jo pojallenikin Joensuuhun :) sivusi, hän ja etenkin ystävänsä ovat kovin allergisia ja näistä voi aika kivasti muokata heillekin sopivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♡ Kiva kuulla että olet löytänyt sopivia ohjeita itsellesi, pojallesi ja ystävälle. :)

      Poista
  6. Kokeilin tänään ensimmäistä kertaa tätä ohjetta ja täytyy sanoa, että onnistuin kerrankin saamaan hyvin kohonneita sämpylöitä. Makoisia olivat. Kiitos kun jaksat jakaa ohjeitasi !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♡ Ihanaa kuulla että sämpylöistä on tullut maistuvia! :) Kiitos itsellesi! ♡

      Poista
  7. Näistä on tullut minun lempparileipää. Kiitos hyvästä ja maukkaasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti sydäntä lämmittävästä kommentistasi ja ihanaa kuulla että noista on tullut sun lempparileipää! ♡

      Poista
  8. Mikähän mahtaa olla vikana, että en ole saanut näitä koskaan onnistumaan sämpyläksi. Ainekset ja valmistus ohjeen mukaan, mutta kun ottaa uunista pois, niin lässähtävät "perunarieskoiksi". Uuniin mennessä ovat hyvin kohonneita. Kyllä syödyksi tulevat, mutta olisi ihana saada sämpylöitä,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi. ♡ Liian löysä taikina tai liian pitkä kohotus aika saa niistä littanoita. Itselläkin pari kertaa epäonnistunut liiallisen kohotuksen seurauksena tai sitten omasta ohjeesta poiketen olen laittanut jauhoja liian vähän joten lopputulos on littanoita rieskoja. :D

      Poista
  9. Ajattelin kokeilla ihan itsetehdyllä pottumuusilla. Mitäpä luulet, onnistuisiko? Oletko itse kokeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Taikinaan käy erittäin hyvin myös itse tehty perunamuussi. :)

      Poista
  10. Taas palasin näihin ihaniin sämpylöihin tauon jälkeen��. Reseptisi ovat kyllä hyviä ja toimivia. Kiitos❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi Anemone ja iso kiitos! ❤️

      Poista
  11. Uskaltauduin tekemään ekaa kertaa glut. sämpylöitä ja löysin ohjeesi, kun etsin ohjetta, johon voisin hyödyntää muusin lopun.Ja sämpylät onnnistui tosi hyvin!:) Meinasivat endin jäädä sisältä hiukan raaoiksi, mutta kun pidin vähän kauemmin niin tuli hyvin. Tosi hyvänmakuisia, parempia jopa kuin normisämpylät. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oleppa hyvä. ♡ Peruna tekee sämpylätaikinaan sellaisen pehmoisen rakenteen ja hyvän maun eikä sämpylät kovetu huoneenlämmössä niin nopeasti kuin muut gluteenittomat sämpylät. Nämä säilyvät seuravaan päivään asti hyvinä ellei sitten joku syö sitä ennen niitä pois. ;) Hyvä että olet huomannut paistaa hiukan pidempään! Nuo lämpötilat kun ovat niin uunikohtaisia.

      Poista
  12. Kiitos aivan loistavasta ohjeesta!
    Piti elää 54v miehen elämää, että sai onnistumaan sämpylät, vielä gluteenittomat. Edellisestä yrityksestä on 35 vuotta ja niistä virityksistä meni taikinan kovuuden ja rakenteen vuoksi kaverin kitalakeen piikki (lusikalla laitettu taikina pellille jolloin ko. Piikki muodostui pintaan, en suosittele edes näin rokotusaikana)

    t. Tuurileipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oleppa hyvä Tuurileipuri. ♡ Pitkään on saanut elää kunnes olet uskaltautunut taas leipomaan gluteenitonta! Auts kuulllostaapa suorastaan pahalta! :( Näitä sattuu ja tapahtuu kokeneellekkin leipurille! ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...