perjantai 4. huhtikuuta 2014

Gluteeniton Mämmi




Päivitin mämmin ohjeen ja tein muutoksia viime vuotiseen ohjeeseen ja nyt on maku ja rakenne kohdallaan! ;)
Annoksesta tulee esim. 2 kpl 1,5 litran ja 2 kpl 0,5 litran foliovuuallista mämmiä.
Tosin en laittanut ihan täyteen noita vuokia.

Ohje:

250 g perunaa (3 keskikokoista)
1 1/2 l vettä
200 g tattarijauhoa
200 g kivettömiä luumuja
3 dl tummaa siirappia
1 dl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1-1 1/2 rkl pomeranssinkuorta 
300 g luumusosetta 
6 dl vettä

Kiehauta 1 1/2 l vettä ja lisää 200g kivettömiä luumuja joukkoon. 
Kun luumut ovat pehmeitä soseuta ne.
Ota luumujen keitinlientä talteen.
Keitä ja soseuta perunat.
Sekoita muut ainekset joukkoon.
Lisää luumujen keitinliemi ja 6 dl vettä joukkoon, jotta saat löysää massaa, sillä tattarijauhot turpoaa kypsyessään.
Sekoita hyvin kaikki aineet sekaisin vispilällä ja anna imeltyä yön yli huoneen lämmössä kansi päällä. Kaada seuraavana päivänä seos uunivuokiin.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia.
Peitä vuoat foliolla ja anna jälkikypsyä vielä puolisen tuntia uunissa jonka jälkeen laita kannet päälle ja jatka mämmin imeltymistä huoneen lämmössä 1-2 vrk.
Kun laitat kannet mämmivuokien päälle niin mämmiin ei tule paksua kovaa kuorta ja mämmi on ihanan pehmeää.


Mämmi sopii hyvin pakastettavaksi, joten mämmin voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.












16 kommenttia:

  1. Tätä kokeilin reseptilläsi viime vuonna ja olin tosi tyytyväinen kyllä jo silloin makuun ja koostumukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla että olet ollut makuun ja koostumukseen tyytyväinen! ♥ Viimevuotinenkin ohje löytyy blogistani kun hakusanaksi laittaa mämmi. :)

      Poista
  2. Hyvää pääsiäistä :) Hyvältä näyttää mämmisi - täytyy tätä kokeilla kun itselleni teen seuraavan satsin -Lapsille tein miedon makuista mämmiä, jota voisi ehkä tuttavallisesti kutsua luumu-tattariuunipuuroksi mämmin rakenteella ;) Katosi kuitenkin koko vuuallinen alta tunnissa, eli ilmeisesti kelpasi.. itse kaipaan juurikin vahvan makuista mämmiä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kuin myös sinun perheellesi hyvää Pääsiäistä! ♥ Mukava kun lapsilla on ollu ihan oma pääsiäis mämmi ja ovat tykänneet siitä. ♥ Meidän makuun on sitten ihan oma mämmi.;)

      Poista
  3. Otin ohjeen ja aion kokeilla! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Tätä pitää nyt kokeilla.. ohje otettu talteen :) Ystävättäreni oli tehnyt ja kehui kovasti :)
    T. Mervi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kuulla positiivistä palautetta Mervi! ♥

      Poista
  5. Hei, kokeilin tätä nyt maanantaina. Olin tosi epävarma, kun ohjeessa luki, että luumusosetta 300g, ja reseptin alussa luumuja 200g, että tuleeko siihen sekä, että?? Laitoin sitten 200g kuivattuja luumuja jotka keittelin. Ja vielä luumumarmeladia sen 300g. Olikohan ihan oikein??
    Ja luki, että luumujenkeitinvettä. Noh, en uskaltanut laittaa enempi kuin 5dl, kun oli tekovaiheessa tosi löysää, tai juoksevaa. Pelkäsin, että epäonnistuu kun ei aiempaa kokemusta. Ja tuli vähän leikattavaa mämmiä, heh. Ja aika luumuinen maku. Hmmmmm. Noh. Maistoin huoneenlämpöistä. Mahtaisiko maku muuttua kylmässä. Tässä pohdin, kun tuli niin paljon, että kehtaisiko viedä myös äidille ja anopille. Hyvää pääsiäistä kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari ja kiitos kommentistasi! ♡ Kyllä siihen tulee sekä että eli 200 g luumuja keitetään kuten ohjeessa lukee. Ihan oikein olet noudattanut ohjetta ja tehnyt kaiken oikein! :) Sen takia tuon mämmiseoksen pitää olla löysää kuin vesi kosk jauho turvottaa sitä niin paljon ja silloin siitä tulee muuten leikattavaa eli ihan ohjeen mukaan nestettä! ;) Kylmässä se voi tekeytyä vaikka viikon ja maku senkun paranee! :) Todellakin kehtaat viedä äidille ja anopille! ♡ Mukavaa pääsiäistä teille kaikille! ♡

      Poista
  6. Minä myös hieman hämmentynyt. Tarkoitatko että tulee 200g luumuja + 300g luumusosetta? Eli yhteensä 500g luumua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Juuri noin eli keitetään 200g luumuja ja sitten lisätään vielä luumusosetta 300g yht. 500 g luumua soseena. Kuten ohjeessa sanotaan. Mä voin korjata tuota ohjetta vieläkin selvemmäksi.

      Poista
  7. Moi ja kiitos ohjeesta! Ostin jotenkin automaattisesti tätä varten kuivattuja luumuja, mutta tuossahan ei missään vaiheessa sanota kuivatuista mitään. Eli luumuhan kai lähtökohtaisesti tarkoittaa tuoretta hevi-osaston edustajaa..? Mutta kumpia tässä sitten lopulta on tarkoitus käyttää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sonja ja kiitos kommentista! ❤ Kyllä se tarkoittaa kuivattuja kivettömiä luumuja eikä heviosastolta ostettuja tuoreita sillä niistä ei tule hyvää mämmiä. �� Mä voin kirjoittaa vielä ohjeeseen sen että kuivattuja luumuja! ��

      Poista
  8. Hei, minun oli myös pakko kokeilla ohjetta, mutta vaikka kattilassa seos oli löysää, niin nyt valmiina on kovaa ja itse laitoin pomeranssijauhetta, niin tuli ehkä vähän liikaa.
    On kyllä ollut vasta vuorokauden imeltymässä, jos maku vielä muuttuu, ei ole mielestäni kuitenkaan kovin makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista Tuija! ❤ Pomeranssijauheen kanssa täytyy olla tosi varovainen ettei se maistu mämmin läpi! Mämmimassan tulee myös olla todella löysää kuin vesi kun jauhot turpoaa. ��

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...