lauantai 16. helmikuuta 2013

Gluteeniton Lanttulihakukko





Tee edellisenä iltana täyte.
 
800 g eli 1 iso lanttu tai kaksi pienempää
1,400 g karjalanpaistilihaa tai possun kassleria

Kuori ja viipaloi lanttu.
Keitä viipaleet puolikypsäksi pienessä vesimäärässä jossa on voita, suolaa ja sokeria maun mukaan.
Ripottele lihojen päälle hienoa suolaa ja sekoita lihat hyvin suolan kanssa.
Anna suolatua seuraavaan päivään asti.

Tee aamulla taikina:
 
7.5 dl 40 asteista vettä
1 ½ tl suolaa
1 ½ pussia kuivahiivaa (tai 50g tuoretta hiivaa)
2 rkl juoksevaa margariinia
noin. 675 g viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen (noin 45 astetta) suola ja pienessä jauho määrässä sekoitettu kuivahiiva.
(Jos käytät tuoretta hiivaa se murennetaan kädenlämpöiseen 37 asteiseen veteen)
Lisää vähitellen jauhoja ja kun taikina on sakeahko lisää juokseva margariini ja loput jauhoista alustaen hyvin taikinaa samalla joko käsin tai koneella.
Taikina on silloin hyvin vaivattua kun se irtoaa taikinakulhon reunoista.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuni pellille johon olet ensin ripotellut hieman jauhoa.
Taputtele joko käsin tai kaulitse pellin kokoinen soikeahko taikinalevy.
Lisää ensin lanttua, lihaa, lanttua ja päällimmäinen kerros lihaa.
Käännä reunat täytteen päälle ja yhdistä vedelllä kostutetuilla käsin kukko hyvin ettei se vuoda uunissa.
Anna kukon kohota leivinliinan alla sen aikaa kun uuni lämpenee.
Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Paista kukkoa ensin uunin alatasossa niin kauan että kukko saa kauniin kullan ruskean värin niin alta kuin päältäkin.
Pudota lämpötila 150 asteeseen ja nosta kukko uunista.
Laita työpöydälle ensin paksua vahvaa foliota ja sen päälle voipaperia.
Liuta kuortunut kukko papereiden päälle ja voitele pinta voilla.
Kääri kukko kunnolla pakettiin ja laita se takaisin pellille.
Laita uuniin ja anna hautua kääreissään vielä kolme tuntia.




Toinen tapa eli helpoin tapa on tehdä kukko uunivuokaan.
Itse tein tänään sen lasiseen soikeaan uunivuokaan.
Siinä on se hyvä puoli että kuoresta saat ohuemman ja täytettä saat enempi mahtumaan.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Ota taikinasta 3/4 osa ja taputtele se voidellun uunivuuan pohjalle ja reunoille.
Lisä täytteet tässä järjestyksessä eli ensin lanttu siivuja, lihaa, lanttua ja viimeinen kerros lihaa.
Taputtele tai kaaviloi loppu taikinasta reilusti vuuan kokoinen taikina levy jauhotetulla leivin alustalla.
Nosta varovasti takina levy täytetyn kukon päälle veitseä apuna käyttäen ja liitä taikinan reunat reunataikinan ja vuuan väliin.
Anna kohota sen aikaa kunnes uuni on lämmin.
Pistele haarukalla pinta ja kuorruta se 250 asteisesa uunissa noin 40 minuuttia kunnes kukko on kauttaaltaan kauniin kullan ruskea.
Tiputa lämpötila 150 - 125 asteeseen uunista riippuen kuinka tehokas se on.
Voitele kukon pinta voilla ja laita kaksinkertainen paksu folio päälle.
Kukko takaisin uuniin hautumaan vielä kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen se on valmista syötäväksi. 





Vinkki näillä samoilla ohjeilla teen lihaperunakukon, lihakukon ja kalakukon.
Lihakukkkon vaan laitan enempi lihaa ja esim. muikut ym. kalat suolaan kuten lihatkin edellisenä päivänä.







6 kommenttia:

  1. Varmaan herkullinen, houkuttaa tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Kaikki kukot ovat todella herkullisia ja ruokaisia, joten rohkeesti vaan kokeilemaan! :)

      Poista
  2. Hei. Olet käyttänyt kukoissa tuota viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Voisiko sen korvata esim. Fin Mixillä? Näyttää herkulliselta ja testaan varmasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! ♥ Voit korvata Semperin Fin Mixillä oikein hyvin! :) Veljeni tekee juuri tuohon jauhoon kukot. :) Kukosta tulee vaan eri makuista ja taikina on vaaleaa, mut ihan syötävää se on. :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta!!! Itse olen yrittänyt väkästää jos jonkinlaista gluteenitonta lanttukukkoa, mutta kuori on jäänyt aina niin kovaksi, että sillä halkoisi jo polttopuutkin. Tätä kokeilen. Kuvista jo näkee, että koostumus on hammasystävällisempi :D Terkuin Mirri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirri kommentistasi! ♥ Kylläpä alko hymyilyttämään tuo sinun sana että sillä halkoisi polttupuutkin! :D Tällä ohjeella ei kyllä saa niin kovaa kukkoa etteikö siihen hampaat pystyisi! ;) Kyllähän se kukon kuoren täytyy hautua uunissa niin pehmeäksi että se on varmasti pehmoista ja hyvän makuista! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...