Sivut

perjantai 13. joulukuuta 2013

Gluteenittomat Karjalanpiirakat



Päivitin reseptin ajantasalle. 

Taikinasta tulee noin 40 kpl koosta riippuen. 

Riisipuuroa valmiiksi keitettynä 1 ½ -2 litran annos tai perunamuussia vastaava määrä.


Riisipuuro

25 g voita
1 1/2 l laktosiitonta täysmaito juomaa tai täysmaitoa
3 dl risella riisiä
1 ½ tl suolaa

Valitse 3-4 litran paksupohainen teflonkattila, teräskattila tai paskupohjainen emaloitu pata.  
Huuhdo riisit lävikössä juoksevan veden alla niin pitkään kunnes harmahtava vesi muuttuu kirkkaaksi.
Sulata voi kattilassa (varo ettei se pääse ruskistumaan)
Lisää maito joukkoon ja sekoittele sitä puuhaarukalla niin pitkään kunnes maito kiehahtaa.
Lisää riisit ja sekoittele niin pitkään kunnes puuro alkaa kiehumaan.
Laita teräsritilä kattilan alle levylle ja laita levy kolmoselle.
Sekoittele sillöin tällöin puuroa pohjaa myöten ettei se ota pohjaan kiinni. 
Hauduta puuroa 40-minuuttia.
Lisää lopuksi suola ja sekoita vielä hyvin että suola sulaa puuron joukkoon tasaisesti.
Laita puuro jäähtymään.      

Tee seuraavaksi piirakka taikina.  
   

Taikina

4 dl vettä  
1 ½ tl suolaa  
 6 dl tummia gluteenittomia jyttejauhoja

  
 Sekoita suola hyvin veteen ja lisää jyttejauhoja vähitellen hyvin sekoittaen vispilällä. 
Kun taikina alkaa olla paskuhkoa ota puuhaarukka ja lisää jauhoja vielä hyvin sekoittaen niin että takinasta tulee kiinteää, mutta pehmeää.


Yleiskone tai monitoimikone on tässä verraton apuväline! 
Itse teen taikinan yleiskoneella tai monitoimikoneen leivontakulhossa. 

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele tanko josta leikkaat 20 kpl yhtä suuria paloja. ( molemmista tangoista yht. 40 palaa)
Taputtele leivin alustalla jyttejauhoissa palat pieniksi kakkaroiksi ja ajele ne piirakka pulikalla tai kaulimella ohuiksi kakkaroiksi.
Levitä riisipuuroa tai perunamuussia reilu ruokalusikallinen kakkaran keskelle ja levitä se hyvin siihen.
Rypytä kakkaran reunat puuron päälle peukalo/etusormi otteella ja laita piirakat leivinpaperin päälle pellille.
Paista 275-300 asteisessa uunissa kunnes piirakat ovat saaneet kullanruskean värin alta ja päältä.
Voitele piirakat voi/vesiseoksella jossa on hieman suolaa.
Jos käytät voimakas suolaista voita, niin silloin suolaa ei tarvitse lisätä.
Lado piirakat limittäin jäähtymään, jos haluat pakastaa niistä osan. 
Ovat todella hyviä myös pakasteesta otettuna ja esim. mikrossa sulatettuna/lämmitettynä.                      Kun teette perunamuussia piirakoita varten, laittakaa muussin joukkoon yksi kananmuna sillä se sitoo muussia ja pysyy paremmin piirakka kuoren sisällä.

Maku ja rakenne on todella hyvä näissä piirakoissa! 

Vinkki:

Piirakoista voi osan myös raaka pakastaa kuten minä teen joka joulu.
Osan piirakoista jäädytän leivinpaperin päällä joko pellillä tai tarjottimen päällä ja pakkaan ne sen jälkeen kannellisiin rasioihin tai pusseihin ja paistan jouluksi tuoreet piirakat. :)

Jos perunamuussia tai riisipuuroa jää, sekoita niiden sekaan vähän jyttejauhoja, semperin fin mixin hienoa jauhoseosta tai karkeaa jauhoseosta ja hiukan suolaa.
Sekoita keskenään kaikki aineet ja muotoile tangoksi leivinalustalla.
Ota tangosta yhtä suuria paloja ja taputtele jauhotetuin käsin peruna/riisi rieskoiksi.  
Paista rieskat 275 asteisessa uunissa kauniin kullan ruskeiksi ja voitele  halutessasi voisulalla.    

Pikkukkaroita alakuvassa. 
 

Ajeltuja piirakan kuoria. 



Riisipuuroa.
Voitamattomat piirakat. 







Yläkuvassa perunapiirakoita.












48 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle. Ihanan tuntuinen ohje. :) Kiitos jakamisesta! t. Sari Hämeenlinnasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnistäsi Sari! ♥ Tuolla ohjeella jonka olen itse kehitellyt, tulee niin aidon makuisia karjalanpiirakoita, ettei täysin terve ihminen ole huomannut syökö hän gluteenittomia vai tavallisia karjalanpiirakoita. :)

      Poista
  2. kiitos ohjeesta-oli helppoja ja maukkaita <3 terkuin Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari käynnistäsi! ♥ Mukavaa kuulla että olet tykännyt ohjeesta ja piirakoista on tullut maukkaita. ♥

      Poista
  3. :) kauniin näköisiä ja varmasti hyvän makuisia. Minä laitan taikinaan vähän tattarijauhoja ja psylliumia ja kaulitsen pohjat tattarijauhoissa (on halvempaa). Hyvää tulee ja poika tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♥ Tuo Tattarijauho on varmasti hyvää piirakoissa ym. ja toimii ikäänkuin "ruisjauhon" korvikkeenaa meille keliaakikoille. :) Mukavaa kuulla että poikakin tykkää! ♥ Itse olen edelleen tattarille vielä allerginen, vaikka sillä siedätäkin itseäni pikkuhiljaa. :) Ehkäpä ensi jouluna voin jo sitä piirakka taikinaan laittaa mene ja tiedä. ;) Mukavaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi! ♥

      Poista
  4. Tuli tosi napakan oloinen pohjataikina, nyt odotan piirakoita uunista ulos jotta pääsee maisteleen päivä kahveen kanssa ;) Kiitti ohjeesta kun jaoit sen muidenkin kanssa, sivusi ovat tosi mahtavat :)
    -Minna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Minna ja mukavaa jos pidät blogistani! ♥ Toivottavasti piirakoista on tullut hyvän makuisia. :) Ohjeet on tarkoitettu jaettaviksi eikä pöytälaatikkoon säilöön... ;)

      Poista
  5. Näitä täytyy ihan ehdottomasti kokeilla! Kiitos muutenkin hienoista resepteistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anna-Emilia ja mukavaa kuulla että tykkäät resepteistäni ♥ Tuolla piirakka ohjeellani tulee kyllä niin tavallisten piirakoiden makuisia herkku piirakoita, että suosittelen oikein lämpimästi niitä kokeilemaan! ♥

      Poista
  6. Kiitos hyvistä kuvista. Omat karjalanpiirakka talkoot olivat 90-luvulla ammattikoulussa ja ruisjauhoilla...Nyt täytyy ottaa ja kokeilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla että rohkeesti vaan alat kokeilemaan milta tuntuu leipoa gluteenittomia piirakoita! ♥ Nämä ovat yllättävän helppoja tehdä ja todella maukkaita! :)

      Poista
  7. Sinulla on tosi hyvät sivut!
    puolen vuoden kokemus gluteenittomasta leivonnasta muuntuu jo epätoivosta onnistumisiksikin. Lieksan, ja Porokylän leipomon, matkan jälkeen haluan tehdä piirakoitakin. Muistin jo kevältä, että sinulla on Jyttejauhoresepti niistä. Nyt kokeilen. Rypytykset ovat onneksi tuttuja.
    Möhkön rajakartanon emäntä sai minut heräämään: jauhot ja leiväthän ovat useimmiten ihan pelkkää valkoista tärkkelystä. Mieheni lihoi diagnoosin jälkeen 15 kg ja osa taisi tulla tästä valkoisesta mössöstä, eikä pelkästään ollut toivottu korjausliike mahalaukun nukan parantuessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun piipahdit blogissani ja kiitos kommenteista Satu! ♥ Piirakat ovat vaan aina niin hyviä! :) Täytyy itsekkin leipoa kunhan marja aika on ohi ja toivun tästä taas kunnolla leipomaan. :) Jyttejauhoihin tulee niin hyvät ja aidon makuiset piirakat. :) Ikävä kyllä niitä vehnäntärkkelys leipiä ja jauhoseoksia on markkinoilla. Mulle kävi samoin kuin miehellesi ja ne kilot olivatkin tiukassa saada pois! :) No nyt tiedän mitä suuhuni laitan ja vatsa kiittää. ♥

      Poista
  8. Mitä suosittelisit käyttämään jyttejauhojen tilalta, kun tattari ei käy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirsikka! ♥ Käykö sulle Teff jauho? Sillä vois tietty kokeilla jos se vaan käy? :)

      Poista
  9. Tyhmä kysymys pakastamiseen liittyen. Sulatatko ne vielä ennen paistoa vai laitatko jäisinä uuniin? Josko uskaltaa ensikertalainenkin kokeilla ja tehdä pakkaseen herkkuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♥ Tyhmiä kysymyksia ei ole olemassakaan! :) Mä paistan raakapakaste piirakat ihan jäisinä 300 asteessa, tai jos uunissa on vain 275 astetta niin sitten sillä lämpötilalla. :)

      Poista
  10. Tein, koitin, helpompia oli kaulita kuin ruistaikinaa (voin syödä ruista). Mies sanoi että "aika hyviä gluteenittomiksi" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi kommentistasi! ♥ Taikinaa on todellakin helppo käsitellä kaikissa valmistus vaiheissa ja piirakoistakin tulee maukkaita. :) Kiva kun mieskin on noin sanonut. ;)

      Poista
  11. Hei
    Nyt on ihan pakko lämmittää iso leivinuuni ensiviikonloppuna, sillä löysin sivuiltasi niin paljon ihania gluteenittomia joululeivonnaisten ohjeita. KIITOS niistä.
    Leivonta ollutkin lähes katkolla melkein kolme vuotta (siitä lähtien kun keliakia todettiin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaanikka ja kiitos kommentistasi! ♥ Leivinuuni on parhain paikka paistaa myös gluteenittomia leivonnaisia! :) Monella keliaakikolla se katko tulee leivontaan sen jälkeen kun saa diagnoosin, mutta mulla kävi toisin. :) Silloin minussa pääsi luovuus lopullisesti irti ja aloin myös tuotekehittelemään ihan omia reseptejä, joita on ilo saada jakaa teidän lukijoitten kanssa. ♥

      Poista
  12. Kiitos jälleen mahtavasta ohjeesta! Tein karjalanpiirakat Teff-jauhoista ja kuoresta tuli ruiskuoren veroinen niin maultaan kuin koostumukseltaan. Teff-jauho ei ime niin paljon nestettä itseensä kuin Jytte-jauho, joten jauhoja sai lisätä jonkin verran enemmän, jotta taikinasta sai kaulittavaa. Ohje löytyy blogistani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! ♥ Teff-jauhot ovat tummempia ja niistä varmasti tulee todella maukkaat piirakat! :) Kunhan saan taas hankittua Teff-jauhoja itselleni niin täytyypä kokeilla siitä tehdä karjalanpiirakoita. :) Kiitos vinkistä, vierailenkin blogissasi katselemassa ohjeitasi. ♥

      Poista
  13. Hei! Kiitos todella hyvästä ohjeesta. Tein karjalanpiirakoita tänään ohjeellasi (toista kertaa) ja epäilijätkin tunnustivat hyviksi. Koko perheelle maistui! :) tv.Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! ♥ Mukavaa kuulla että karjalanpiirakat ovat maistuneet! ♥

      Poista
  14. Mahtavaa saada perheen gluteenittomillekin näin hyviä karjalanpiirakoita. Näin miehen nakkisormilla ei voi kuin ihmetellä miten piirakkaan saa enemmän kuin kuusi ryppyä ;) Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos notkotti sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Voi kuules ei ne nämä minunkaan sormet ole kovin naiselliset ja hyvin niitä ryppyjä tulee piirakoihin vanhasta kokemuksesta! ;)

      Poista
  15. Iso kiitos aivan älyttömän hyvästä ohjeesta. Juuri leivoin elämäni ensimmäiset piirakat ja totuttelen vasta gluteenittomuuteen, mutta nämä piirakat maistui myös miehelle, jolle ei gluteenittomat muuten ole maistunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä ja kiitos sydäntä lämmitävästä kommentista! ♥ Nämä kehittelemäni piirakat kyllä maistuvat ei keliaakikoillekkin. ;)

      Poista
  16. Tein tänä vuonna riisipuuron kookkosmaitoon ja sitä puuroa oli tosi helppo käsitellä oli pehmeää ja tosi hyvää. En kestä maitoa enkä gluteenia ja nyt voinkin herkutella myös karjalanpiirakoilla. Kokeilen ensikerralla tota sun pohjaohjetta olen aikaisemmin tehnyt pohjat käyttämällä mm. kauratalkkunajauhoa, on kiva tuttavuus sekin. Oon tälläinen tyyppi joka heittelee pataan yhtä ja toista ja sitten jälkeenpäin ihmettelee, että mitä mie tähän oikein laitoin, kun pitäis sitä ohjetta laittaa ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentista! ♥ Sinähän siiten olet kuin minä että laitampa tuosta pusssista tuota ja seuraavasta pussista taas lisää hiukan ja annappas kun vielä laitan jonkun pussin pohjallisen, ja sitten kun joku kysyy reseptiä niin ei minulla ole ollut antaa sitä. :D Nyt kun pidän blogia on ollut pakko alkaa mittailemaan minkä verran mihinkin laitan ja mitä. ;) Riisipuuronhan voi todellakin tehdä kookosmaitoon tai riisimaitoon oikein hyvin. Kannatttaa kokeilla tuota poja ojettani, sillä siitä saa niin tavallisen makuiset piirakat. :)

      Poista
  17. Mistähän johtuu, että minulla nämä aukesivat uunissa ihan kokonaan ja puuro kiehui piirakoista ulos? Mielestäni puuro oli ihan napakkaa, ei mitenkään löysäää (edellisenä päivänä tehty). Voiko olla, että taikina kaulittu liian ohueksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Ohuilla kuorilla ei ole mitään tekemistä tuon epäonnistumisen suhteen. Jos olet löysyttänyt puuroa kylmällä maidolla niin se kiehuu takuuvarmasti pois piirakoista tai jos puuro ei ole tarpeeksi kypsää. Minä keitän puuron ihan kypsäksi ja jos teen sen edelisenä päivänä niin sehän on aika jämäkkää seuraavana päivänä, joten löysytän sitä kuumalla maidolla. Maito täytyy aina ensin kiehauttaa esim. mikrossa ja lisätä hiukan suolaa siihen jonka jälkeen se sekoitetaan hyvin kylmän puuron joukkoon. Näin se puuro ei pääse kiehumaan piirakoita ulos ja piirakatkaan eivät repeile. :)

      Poista
  18. Suuri kiitos ohjeesta! Tein elämäni ensimmäiset karjalanpiirakat ja tällä ohjeella. Aivan huippu hyviä karjalanpiirakoita tuli ja rieskoista myös!! Otan kyllä ohjeen talteen,näistä tuli heti "kesto suosikkeja"!! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista! ♥ Ompas mukava kuulla että karjalanpiirakoista ja rieskoista on tullut maukkaita! ♥

      Poista
  19. Heti kun saan taas käyttää maitoa, niin testaan tämän, nimittäin ite oon vaan tehnyt pohjan tattari- ja kaurajauhoyhdistelmällä, ei oo tullu mieleenkään käyttää jytteä! Kiitos jo etukäteen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit! Jyttejauhoista tulee niin tavallisen piirakan makuisia etti terveetkään ihmiset meinaa uskoa että tarjoan heille glut. piirakoita. :)Jyttejauhot vielä turpoaakin, niin niitä ei tarvitse niin paljon laittaa kuin muita jauhoja.

      Poista
  20. Moikka, minäkin tänään leivoin niitä. Lisäsin kyllä taikinaan hieman ruokaöljyä niin on helpompi leipoa ja koska en voinut kaulita (kaulin on niin tavisjauhoinen) niin kädelllä vaan litistin lättänäksi. Käsiin hieroin ensin ruokaöljyä niin ei tartu taikina. Muutenkin käytän gluteenitonta leipoessa jytte jauhoja paitsi silloin kun eräs ystävistäni tulee käymään sillä hän ei voi syödä myöskään maissia tai perunaa joten synttärijuhliinikin leivoin täytekaakun pelkistä riisijauhoista. Itselläni ei ole geliakiaa mutta isälläni on ja leivon myös paljon seurakunnan tilaisuuksiin ainaskin ne gluteenittomat kun se kuulema sujuu multa niin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita66 kommentistasi! ♥ Kannattaa varmaan ostaa kaulin tai piirakkapulikka erikseen gluteenittomille tai entinem pestä hyvin kuten minä tein niin ei tule sitä öljyn makua piirakoihin. :)Jyttejauhot ovat hyviä jauhoja kaikenlaiseen leivontaan ja riittoisia. Hienoa että leivot myös seurakunnan tilaisuuksiin gluteenittomia! ♥

      Poista
  21. Hei! Olen juuri tekemässä ohjeellasi piirakoita, mutta kaikki kakkarat tuntuvat halkeavan, osaatko sanoa mikä vikana? Onko jauhoa liikaa vai liian vähän? Olen vuosikymmeniä tehnyt tavallisia karjalanpiirakoita ja nyt ekaa kertaa ajattelin kokeilla gluteenittomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Janette ja kiitos kommentistasi! ♡ Vastaus tulee myöhässä mutta taikinassa on ollut ilmiselvästi liikaa jauhoja ja silloin kakkaratkin halkeilee ikävä kyllä. Taikina saa olla pehmoisen tuntuista ei liian sitkeää tai kovaa. :)

      Poista
  22. Ihme kun en aiemmin ole sattunut sivuillesi, vaikka olen paljonkin etsin gluteenitoomia leivonta-ohjeita. Tänän etsin Runebergin leivosten/muffinsien ohjetta ja sivusi tupsahti eteeni. Sivuiltasi löytyi paljon ohjeita, joita varmaan tulen kokeilemaan (karjalanpiirakota myöten)En ole ehtinyt selata vielä noita kaikkia ohjeitasi läpi, mutta oletko koskaan tehnyt lanttukukkoa. Sen ohjetta olen kaipaillut gluteenittomana. Kiitos ohjeistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♡ Mukavaa kun olet vihdoinkin löytänyt tiesi tänne. Olen Lanttukukkoa tehnyt varmaan jo satoja kertoja gluteenittomana ja ohjekkin löytyy blogistani. :) http://vesiperhonen.blogspot.fi/2013/02/lanttulihakukko.html Tässä linkki ohjeeseen. :)

      Poista
  23. Miten paljon kaloreita / kJ gluteenittomissa leivonnaisissa on.........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ritva ja kiitos kommentistasi! ♡ Se vaihtelee niin paljon gluteenittomissa leivonaisissa ja näiden piirakoiden osilta en oo laskenut paljon näissä on. :)

      Poista
  24. Hei, kiitos loistavasta ohjeesta. Kelpasivat hyvin myös ei allergisille. Näsitä tuli meidän vehnäallergiselle pojalle ehdoton herkku.
    Osaisitko antaa vinkkiä kun kokeilin myös korvapuusti ohjetta, mutta meidän pojalla on lisäksi kananmuna ja maito-allergiat ja korvapuustit eivät nousseet ollenkaan kun jätin kananmunat vain pois.. Meiniköhän minulla jokin muu vikaan vai onko kananmuna gluteenittomassa leivonnassa tärkeämpi kuin vehnäjauhoja käyttettäessä. Silloin vielä kun pystyi leipomaan vehnäjuhoilla pystyi kananmunan pullasta jättämään ihan hyvin pois ilman eroa lopputuloksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Mukavaa kuulla että piirakat ovat maistuneet! :) Korvapuustitaikinasta voi jättää kananmunat pois eikä se vaikuta kuohkeuteen. Oliko sinulla tuoretta hiivaa ja lämmin paikka missä kohotit korvapuustit? Suosittlen kuuman vesihöyryn päällä kohottamista.

      Poista