keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Gluteeniton Tumma vuokaleipä

.      Tumma Brot Mix leipäjauho.
 Maissitärkkelys, pellavansiemenet jauhoja 12%, 8% tattarin jauhoja, hernelesejauho, riisi leseet, omenakuitu, suola, sokeri, sakeuttamisaine: guarkumi. Saattaa sisältää pieniä määriä soijaa. Laktoositon.
Korkea kuitupitoisuus!

kcal 327/1381 kJ
Proteiini 6,1 g
Hiilihydraatteja 63,2 g
josta sokereita 2,1 g
2,6 g rasvaa
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,5 g
                                                                                                                                    

Tumma vuokaleipä

400 g brot mixin jauhoseosta
2 rkl margariini tai voisulaa
30 g tuoretta hiivaa
6,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa

Kaada jauhoseos esim. monitoimi koneen tai yleiskoneen kulhoon.
Liota tuore hiiva lämpimään veteen (30 asteiseen) ja sekoita se jauhoihin.
Lisää suola ja anna koneen käydä noin 2 minuutti pienimmällä teholla.
Lisää margariini sula ja anna koneen vaivata takinaa vielä 5 min.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pitkulaiseen leipävuokaan ja tasoita pinta sileäksi.
Peitä vuoka kostealla liinalla tai tuorekelmulla ja anna takinan seistä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 45 min kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
Jotta leipä saa kauniin värin voitele leivän pinta joko vedellä tai öljyllä.
Aseta uunin pohjalle vedellä täytetty vuoka esilämmityksen ajaksi ja lämmitä uuni 190 asteiseksi.
Paista leipää yksi tunti.
Ota leipä pois uunista ja kumoa se vuasta ja leikkaa se vasta sitten kun se on hieman jäähtynyt.
Säilytä leipä jääkapissa tai laita kahtia ja pakasta toinen puoli.
Voit myös siivuttaa leivän ja pakastaa sen siivuina.

Vinkki: Jauhoseos pussin takana on ohje jota hieman muokkasin, koska kokemuksesta tiedän että jos olisin koko pussillisen laittanut jauhoja niin leivästä olisi tullut tiiviimpää ja ei niin kuohkeaa ja pehmeää kun nyt tuli.
Öljyn tilalla käytin myös juoksevaa margariinisulaa suoraan pullosta.

Leipä on erittäin kuitupitoinen, rakenne on hyvä ja maku on todella maukas!!   
     
Kun siivutin leivän sain siitä 22 siivua.
Tuosta taikina määrästä tulee vuokaleivän lisäksi vielä neljä sämpylää, koska jos koko taikinamäärän laittaa vuokaan se tulee rumasti reunojen yli tai sitten leipävuuan tulee olla isompi.
Seuraavan kerran kokeilen tehdä ihan tavallisen pyöreän leivän ja pitkulaisen uunipellille.
Sämpylät tulevat myös tosi hyviä ja voileipäkakku pohjaksi tämä leipä sopii mainiosti!
Täyden kympin leipä!
Maukas ja pehmeä!
Voi leikata heti uunista otettua sahaterä veitsellä tai leikkurilla eikä palaset mene rikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...